Maatschappelijke projecten

Clever Read leesapplicatie

Eureka Foundation steunt de ontwikkeling van Clever Read. Deze app helpt kinderen en studenten met leesstoornissen hun leessnelheid te verbeteren.

Lezen train je door veel teksten te lezen. Je verhoogt het leerredement van lezen door de leerling zin te laten krijgen in lezen. De noodzakelijke voorwaarde is dat de tekst toegankelijk is voor de leerling. Clever Read maakt lezen toegankelijk voor leerlingen.

Zo kunnen eigen en andere teksten of verhalen naast voorgelezen ook visueel sterk aangepast worden aan de persoonlijke voorkeur van de gebruiker.

Momenteel zit het platform nog in de ontwikkelingsfase.

Belangrijke kenmerken van het 'Clever Read'-platform zijn:

Leesstrategieën: Verschillende leerstoornissen hebben voordeel bij verschillende leesstrategieën. Bijvoorbeeld 'woord per woord' tonen van de tekst.

Voorleesbaarheid: Beluister wat je leest. Op die manier wordt het lezen auditief ondersteund.

Visueel sterk aanpasbaar: In tegenstelling tot vele andere programma's kan je je tekst visueel aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Zo zijn tekstkleur, contrast, lettergrootte, ... volledig aanpasbaar.

Flexibiliteit met teksten: Invoegen en aanpassen van andere en eigen teksten.

Eureka Foundation steunt dit project met als doel:

- De expertise van Eureka Onderwijs breed te gebruiken.

- Kinderen teksten online kunnen laten voorlezen met voorleessoftware.

- Een verschil te maken voor zowel kinderen met dyslexie maar ook voor anderstalige leerlingen, leerlingen met autisme, visuele beperking, etc.

Campagne:"Ik haat lezen!"

Luisterpuntbibliotheek en Eureka ADIBIb zijn met deze campagne gestart in 2012. Het doel was mensen bewuster te maken dat lezen niet altijd evident is voor iedereen maar dat kinderen die niet goed kunnen lezen gebruik kunnen maken van beide diensten. Eureka Foundation heeft deze campagne ondersteunt voor een bedrag van €5 000.

Tijd voor Eureka Foundation: Eureka Netwerk Event op 26 maart

Op 26 maart 2015 vond ons eerste Netwerk Event plaat in de Troubadour in Leuven. Het was een groot succes met 60 deelnemers, die allemaal enthousiast over onze werking naar huis zijn gegaan.

Bezoek 3 ministers van Onderwijs

Op vrijdag 9 oktober 2015 zijn de 3 ministers van Onderwijs die België rijk zijn, op bezoek geweest in Eureka: Hilde Crevits (Vlaanderen), Joëlle Milquet (Wallonië) en Harald Mollers (Duitstalige gemeenschap).  Effect: persaandacht met nadien overleg met het Vlaams en Waalse kabinet over concrete acties.

SENsationaward

De SENsationaward is een prijs voor het beste eindwerk rond leerstoornissen. Het doel is studenten uit te dagen zich in te zetten voor personen met een leerstoornis. 


Registreer NU je eindwerk voor de SENsation-Award 2017. Klik hier voor meer info.

Selectieprocedure Selor

Eureka heeft meegewerkt aan de Aanpassing van selectieprocedures en examenprocedures voor mensen met dyslexie bij Selor, het selectiebureau voor de Vlaamse overheid. Dit wilt zeggen dat sollicitanten met dyslexie of een andere leesbeperking gebruik kunnen maken van  voorleessoftware en meer tijd krijgen.

Meer informatie vind je op de website van Selor. Je kan de mogelijkheden waarvan je gebruik van kan maken, daar bekijken.

Examencommissie

Eureka was betrokken in de werkgroep van de examencommissie rond aanpassingen voor mensen met een beperking. Hierdoor is het mogelijk voor leerlingen om ondersteunende maatregelen tijdens de examens bij de examencommissie te gebruiken.

Je kan dit terugvinden onder diversiteitsmaatregelen in artikel 79 en 80 in het examenreglement.

Musical Kroes Oe Wee

Januari 2014 organiseerde Eureka Onderwijs met de steun van Eureka Foundation de musical "Kroes Oe Wee".

De musical is een uniek project. Een volledig eigen verhaal, geschreven binnen Eureka Onderwijs, maar belangrijker nog, gespeeld door kinderen met leerstoornissen.

Kinderen met leerstoornissen in een musical? Het kan! De teksten werden geprojecteerd achter het publiek voor wie slecht teksten kan onthouden, leerlingen hielpen elkaar door plots van rol te wisselen, etc. De teksten werden geschreven op maat van elk kind, de muziek aangeleerd op een manier dat het voor leerlingen met leertoornissen haalbaar werd, etc. Een hele zoektoch voor zowel het team van coachen als de leerlingen zelf.

Je kan niet van elk kind een ster maken, maar je kan ze wel doen schitteren.

Tijdens de repetities en nog meer tijdens de voorstelling kreeg elk kind de kans om zijn talenten te laten zien.
Ben je goed in techniek? Dan mocht je achter de schermen aan het werk!
Speel je een instrument? Dan kom je in de orkestbak terecht!
Zingen? Acteren? Dansen? ... Elk talent kwam aan bod!

En geweldig succes vond zowel ouder als kind. Bedankt aan de meer dan 800 mensen die naar onze voorstelling kwamen kijken.


Graag delen we met jullie de tekst van ons finalenummer "Het Leerlied":

We leren leren. Niets aan te doen.
Talenten heb je, daar is het om te doen.
We leren leren. Elke dag meer.
Talenten die heb ik dat weet ik nu weer.

En samen met kroes in dit gekke verhaal,
talenten showen van ons allemaal.

We leren leren. Steeds op de dool.
Elke dag weer naar de Eureka-school!


Zelf een project indienen?